Authenticator app instellen

De Authenticator App is één van de nieuwe authentificatiemethoden om op een veilige wijze in te kunnen loggen in VerzuimSignaal. Uw applicatiebeheerder bepaalt op welke wijze je in kunt loggen. Dit kan alleen de Authenticator App zijn, maar mogelijk heb je ook nog keuze uit andere methodes. Dit artikel gaat over het instellen en inloggen met de Authenticator App.

Authenticator App downloaden en eerste keer inloggen

De gebruiker hoeft géén mobiel telefoonnummer of e-mailadres op te geven. De gebruiker dient wel over een smartphone met internetverbinding (via WiFi) te beschikken waar de app op gedownload kan worden. De meest bekende authenticatie-app is Google Authenticator. De gebruiker kan deze app gratis downloaden uit de App Store of Playstore en is geschikt voor alle Apple en Android toestellen. Er bestaan tevens andere Authenticator Apps, zoals bijvoorbeeld van Microsoft.

Onderstaand voorbeeld maakt gebruikt van Google's Playstore, maar het downloaden via de Appstore van Apple is vergelijkbaar.

1. Open de Playstore app van Google op jouw mobiele telefoon .

2. In de Playstore zoek je in het zoekvenster op Google Authenticator

blobid1.png blobid2.png

3. In de Playstore komt de Google Authenticator naar voren. Je kunt deze nu installeren. Zodra je op Installeren hebt geklikt, wordt de app automatisch geïnstalleerd op jouw telefoon. Dit duurt ongeveer 20 seconden, afhankelijk van de snelheid van jouw internetverbinding.

4. Als de installatie is afgerond, komt de Google Authenticator tussen de andere apps op jouw telefoon te staan. Hier kun je vervolgens de app openen. Als je de Google Authenticator hebt gestart, krijg je het onderstaande beginscherm te zien. Selecteer Starten. Het instellen van de Google Authenticator is begonnen.

blobid0.png blobid1.png

5. In dit scherm klik je rechts naast Overslaan op het pijltje, hiermee ga je naar het volgende scherm. Ook in dit scherm klikt je rechts naast Overslaan op het pijltje om naar het volgende scherm te gaan.

blobid2.png blobid3.png

6. In dit scherm klik je rechtsonder op Gereed

7. In dit scherm kies je altijd voor de optie Een streepjescode scannen.

8. Zodra je op Een streepjescode scannen hebt geklikt, komt dit scherm naar voren. Kies hier voor Toestaan. Er komt nu de scanner in beeld op jouw telefoon.

blobid6.png blobid7.png

9. Richt jouw telefoon nu op het beeldscherm van uw computer waar de streepjescode wordt afgebeeld. Zodra de streepjescode binnen de rode lijnen op jouw telefoon te zien is, krijg je een code te zien in de Google Authenticator op jouw telefoon. Vul op jouw computer deze code in bij het veld Verificatiecode en klikt op Volgende.

Nadat je alle bovenstaande acties hebt uitgevoerd, is de Google Authenticator volledig ingesteld.

In het vervolg gaat het inloggen via de Google Authenticator erg eenvoudig. Elke keer dat je wilt inloggen op VerzuimSignaal ga je zoals gebruikelijk naar https://verzuimsignaal2.nl of als je een medische gebruiker bent naar https://medisch.verzuimsignaal2.nl.

Vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.

Open de Google Authenticator app op jouw telefoon en vul de code die je hier te zien krijgt in het daarvoor bestemde veld op jouw beeldscherm en u klik op Inloggen. Je wordt nu ingelogd in VerzuimSignaal.

Hieronder kun je verder lezen hoe er ingelogd kan worden in VerzuimSignaal door middel van de Authenticator App.

De registratiewizard doorlopen

1. Log in VerzuimSignaal in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord.

Na het inloggen, kom je automatisch terecht in de registratiewizard.

2. Afhankelijk van welke keuzes jouw applicatiebeheerder heeft ingesteld, wordt getoond van welke optie je gebruik kunt maken. Dit kunnen één, twee of drie opties zijn (Authenticator App, SMS en/of USB Beveiligingssleutel). Kies hier voor de button Authenticator App.

Er wordt nu een pop-up venster getoond.

3. Klik op Instellen om de Authenticator App aan jouw VerzuimSignaal account te koppelen.

4. Open de Authenticator App op jouw telefoon en kies voor Streepjescode scannen. Houd jouw cameralens voor het zwart-witte vierkant (QR code) op jouw computerscherm. Er verschijnt een unieke code van zes cijfers op jouw smartphone, zoals in onderstaand voorbeeld.

5. Vul deze code in bij Verificatiecode. Deze code ververst elke 30 seconden en is 30 minuten geldig om mee in te loggen.

Je hoeft niet bij elke inlogpoging jouw beeldscherm te scannen. Dit geldt alleen voor de registratiewizard. Bij het standaard inloggen gebruik je alleen de code van zes cijfers. Elke keer dat je opnieuw de registratiewizard doorloopt, of deze pagina opent, zal de QR code wijzigen.

Herstelcode veilig opslaan
In het tweede scherm wordt de eenmalige tweefactorauthenticatie herstelcode weergegeven. Dit is wederom een unieke code. Wij zijn wettelijk verplicht om de toegang tot het systeem extra te beveiligen door middel van tweefactorauthenticatie. Door deze extra tweede beveiligingslaag ben je de enige die kan inloggen.

Let op: Mocht je in de toekomst jouw gekozen tweefactorauthenticatie-methode niet meer kunnen gebruiken omdat je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon hebt, dan zou je zelf ook niet meer kunnen inloggen op VerzuimSignaal. Om dit te voorkomen ontvang je nu eenmalig een unieke herstelcode. Met deze herstelcode kunt je de tweefactorauthenticatie-methode opnieuw instellen. Bewaar de herstelcode op een veilige plaats. Je kunt deze kopiëren en opslaan of je kunt deze pagina printen en de print bewaren bij jouw belangrijke gegevens.

Ter bevestiging dat je de code goed en veilig heeft opgeslagen, vink je onderaan de optie Mijn herstelcode is veilig opgeborgen aan en kies je voor de button Volgende.

Klik op Afronden om verder te gaan naar VerzuimSignaal.

Je hebt nu de gehele registratiewizard voor de Authenticator App doorlopen en wordt doorgeleid naar VerzuimSignaal.

Inloggen met Authenticator App

1. Nadat je de registratiewizard hebt doorlopen, kun je in het vervolg gebruik maken van de Authenticator App om veilig in te loggen in VerzuimSignaal. Je logt in VerzuimSignaal in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord.

2. Je krijgt daarna de melding Vul de code uit de Authenticator App in. Hiervoor gebruik je de Authenticator App op jouw mobiele telefoon. Deze code ververst elke 30 seconden en is 30 minuten geldig om mee in te loggen.

3. Kies vervolgens voor Inloggen om te worden doorgeleid naar VerzuimSignaal.