Design Sprint Elektronisch Medisch Dossier

Het ontwikkelen van software is ons vak. De enige manier om dat goed te doen, is door gebruikers bij die ontwikkeling te betrekken. Regulier doen we dat via onze usergroups en strategische overleggen. Bij grote nieuwe ontwikkelingen maken we gebruik van een Design Sprint. Tijdens een Design Sprint wordt er binnen een week tijd een prototype ontwikkeld dat op de laatste dag door 5 gebruikers wordt getest.

De week van 17 april stond in het teken van de Design Sprint voor het Elektronisch Medisch Dossier. Onderstaand het principe van een Design Sprint in een notendop:

Met een team, dat bestaat uit ongeveer 7 personen uit verschillende disciplines, ontwikkel je een prototype in 5 dagen tijd. De filosofie van een Design Sprint is dat het team zich de hele week, zonder afleiding, focust op de oplossing van een specifiek probleem.

Maandag
De maandag staat in het teken van het probleem en het lange termijndoel. Op deze dag wordt ook de Map ontwikkeld. In de map wordt de gebruikerservaring weergegeven in 5 tot maximaal 15 stappen. Op maandagmiddag worden gebruikers geïnterviewd om te toetsen of de afnames van het team kloppen.

Dinsdag
Op dinsdag gaat ieder teamlid aan de slag met sketches waardoor het abstracte idee visueel wordt uitgewerkt.

Woensdag
Op woensdag worden, tijdens het zogenaamde Art-museum, de sketches beoordeeld en de keuze gemaakt welke sketches de basis gaan vormen voor het prototype. Vervolgens wordt in de middag het storyboard gemaakt.

Donderdag
Op donderdag wordt het prototype gebouwd en worden de interviews met gebruikers voorbereid.

Vrijdag
Vrijdag is een van de belangrijkste dagen van de Design Sprint. Op die dag wordt het prototype getoetst door 5 gebruikers. Het prototype van het Elektronisch Medisch Dossier is getest door 5 bedrijfsartsen. In de komende week wordt het prototype bijgewerkt op basis van feedback en vervolgens gaan we aan de slag met de ontwikkeling van de software.

Een Design Sprint zorgt niet alleen voor een getoetste oplossing van een probleem in een korte tijd maar het geeft het team ook een enorme boost aan positieve energie. Er wordt enorm veel werk verzet met een klinkend resultaat! Je kunt het inzetten voor het ontwikkelen van software maar ook voor heel veel andere uitdagingen. Op deze website kun je nog veel meer achtergrondinformatie vinden.